Almanya’daki Max Planck Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırmada, rapamisin ve trametinib adlı ilaçların fareler üzerinde yaşam süresini uzattığı ortaya çıktı. Bu ilaçlardan rapamisin, organ nakillerinde reddi önlemek için kullanılırken trametinib ise bazı kanser türlerinde kullanılan bir ilaçtır. İkisi bir arada verildiğinde ise beklenmedik şekilde yaşam süresinde büyük bir artış sağlandığı gözlendi. İlaçların Etkileri Sadece…
Almanya’daki Max Planck Yaşlanma Biyolojisi Enstitüsü’nde yürütülen bir araştırmada, rapamisin ve trametinib adlı ilaçların fareler üzerinde yaşam süresini uzattığı ortaya çıktı. Bu ilaçlardan rapamisin, organ nakillerinde reddi önlemek için kullanılırken trametinib ise bazı kanser türlerinde kullanılan bir ilaçtır. İkisi bir arada verildiğinde ise beklenmedik şekilde yaşam süresinde büyük bir artış sağlandığı gözlendi.
Sadece rapamisin: farelerde %17–18 ömür artışı sağladı.
Sadece trametinib: farelerde %7–16 ömür artışı sağladı.
İkisi birlikte: farelerde %26–35 ömür artışı sağladı.
İlaç kokteyli verilen farelerde sadece ömür uzamadı; aynı zamanda karaciğer ve dalaktaki tümör oluşumu gecikti, beyin, böbrek ve kaslarda iltihap azaldı, kalp fonksiyonlarındaki bozulma daha yavaş ilerledi. Ayrıca, fareler ileri yaşlarında daha aktif kaldı ve daha az kilo aldı. Kadın farelerde ortalama yaşam süresi %34,9, erkeklerde ise %27,4 arttı. Maksimum yaşam süresi ise sırasıyla %32,4 ve %26,1 oranında uzadı.
Her iki ilaç da vücutta yaşlanma sürecini etkileyen Ras/İnsülin/TOR adlı sinyal yoluna etki ediyor. Farklı noktalara etki etmelerine rağmen birlikte kullanıldıklarında daha güçlü bir etki gözlendi. Bu ilaçların birlikte kullanımının ekstra bir yan etkiye sebep olmadığı belirlendi.
Araştırmanın kıdemli yazarlarından genetikçi Prof. Linda Partridge, bulguların insanlarda aynı etkiyi göstermesinin zor olduğunu belirtse de yaşlılık sürecinde sağlıklı kalma süresini uzatmada önemli bir adım olduğunu vurguladı. Zaten ABD ve Avrupa’da onaylı olan bu ilaçlar için klinik deneylerin başlaması bekleniyor. Örneğin rapamisin, perimenopoz dönemindeki kadınların doğurganlığını uzatabilir. Araştırma sonuçları Nature Aging dergisinde yayımlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]