Keşif ve İlginç Özellikleri Avustralya’daki Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) teleskobu ve NASA’nın Chandra X-ışını teleskobu tarafından yapılan eşzamanlı gözlemler sonucunda keşfedilen ASKAP J1832-0911 adlı gök cismi, her 44 dakikada bir, kesintisiz radyo dalgaları ve X-ışınları yaymaktadır. 28 Mayıs’ta Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu gök cisminin davranışı mevcut teorilerle tam olarak açıklanamamaktadır. Yıldız Evrimi…
Avustralya’daki Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) teleskobu ve NASA’nın Chandra X-ışını teleskobu tarafından yapılan eşzamanlı gözlemler sonucunda keşfedilen ASKAP J1832-0911 adlı gök cismi, her 44 dakikada bir, kesintisiz radyo dalgaları ve X-ışınları yaymaktadır. 28 Mayıs’ta Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu gök cisminin davranışı mevcut teorilerle tam olarak açıklanamamaktadır.
Curtin Üniversitesi’nden gökbilimci Andy Wang’a göre, ASKAP J1832-0911’in bir magnetar ya da yüksek manyetik alana sahip bir beyaz cüce ile eşlikçisinin oluşturduğu bir ikili sistem olabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu gök cisminin davranışının mevcut modellerle açıklanamaması, yeni bir fizik türüne veya yıldız evrimi modellerine işaret edebileceği düşünülmektedir.
ASKAP J1832-0911, ‘uzun süreli geçici kaynak’ (long-period transient – LPT) sınıfına girer. Bu tür gök cisimleri, dakikalar veya saatler arayla sinyal yollayan nadir cisimlerdir ve şimdiye dek yalnızca 10 tanesi gözlemlenmiştir. ASKAP J1832-0911, hem radyo hem de X-ışını yaymasıyla öne çıkar ve X-ışını yayan ilk LPT olarak kayıtlara geçer.
Araştırmacılar, radyo ve X-ışını sinyallerini birlikte yayan bu tür gök cisimlerinin keşfinin, LPT’lerin doğasına ilişkin önemli ipuçları sunabileceğini düşünmektedir. Barselona’daki Katalan Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Nanda Rea, ASKAP J1832-0911 gibi cisimlerin varlığının daha fazla keşfedilmesinin, uzayın gizemlerine ışık tutabileceğini ve yeni bir keşifler dönemine kapı aralayabileceğini belirtmektedir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]