TÜRKPATENT’e 2025 İlk Yarısında Yapılan Başvurular TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, bu yılın ilk 6 ayına ilişkin sınai mülkiyet verilerini paylaştı. 2025’in ilk yarısında, 98 bin 735 yerli sınai mülkiyet hakkı başvurusunun yapıldığını belirtti. Bu başvurular arasında 3 bin 538 yerli patent, 1640 yerli faydalı model, 75 bin 577 yerli marka, 17 bin 820 yerli…
TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, bu yılın ilk 6 ayına ilişkin sınai mülkiyet verilerini paylaştı. 2025’in ilk yarısında, 98 bin 735 yerli sınai mülkiyet hakkı başvurusunun yapıldığını belirtti. Bu başvurular arasında 3 bin 538 yerli patent, 1640 yerli faydalı model, 75 bin 577 yerli marka, 17 bin 820 yerli tasarım ve 160 coğrafi işaret bulunmaktadır.
Durak, TÜRKPATENT tarafından söz konusu dönemde 72 bin 647 yerli sınai mülkiyet hakkının tescil edildiğini açıkladı. Bu tescil edilen haklar arasında 1522 patent, 911 faydalı model, 51 bin 130 marka, 19 bin 15 tasarım ve 69 coğrafi işaret yer almaktadır.
Durak, fikri mülkiyetin inovasyon ekosisteminin temelini oluşturduğunu vurgulayarak, ülkemizin üretim kapasitesini, yenilikçiliğe verdiği önemi ve uluslararası alandaki yükselişini bu verilerle görebileceğimizi belirtti.
Sınai mülkiyet başvurularındaki artışın ülkenin teknolojik üretim gücüyle ilişkili olduğunu ifade eden Durak, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretme faaliyetlerinin bir sonucu olarak bu artışın yaşandığını dile getirdi.
Durak, Türkiye’nin coğrafi işaretler konusundaki ilerlemelerine de değinerek, AB nezdinde tescillenen ürünlerin ticarileşmesini sağlayacak projeler hakkında bilgi verdi.
Son olarak, Durak, TÜRKPATENT’in ev sahipliğinde düzenlenecek olan 10. Uluslararası Buluş Fuarı’na (TÜRKPATENT ISIF’25) ilişkin detayları paylaştı. Fuarın genç buluşçulara ve girişimcilere ilham verici bir ortam sunmayı hedeflediğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]