Hava Kirliliği ve Türkiye’nin Durumu
Türkiye’nin hava kalitesi karnesi “Kara Rapor 2024” açıklandı. Rapora göre, Türkiye’de özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde hava kirliliğine yol açan partikül maddeler PM10 ve kanserojen PM2,5 düzenli ve yeterli bir şekilde ölçülmüyor. İstanbul’da hava kirliliği seviyeleri Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği değerlerin üzerinde seyrediyor.
Türkiye’de Hava Kalitesi İzleme ve Sorunlar
Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, Türkiye’de hava kalitesi izleme sisteminin altyapısının bulunduğunu ancak etkin bir şekilde işletilmediğini belirtti. Fosil yakıt kullanan ağır sanayi bölgelerinde hava kalitesinin yeterince takip edilmediğine dikkat çekti. Ülke genelinde nüfusun %92’sinin kirli hava soluduğunu vurgulayarak, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkının korunması için doğru veri analizinin önemine değindi.
Hava Kirliliği ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Prof. Dr. Gamze Varol, hava kirliliği ile meme kanseri arasındaki ilişkinin önemine vurgu yaparak, bilimsel araştırmaların bu konuda artış gösterdiğini belirtti. Hava kirliliğinin toplam ölümlerin %19’undan sorumlu olduğunu, özellikle PM2,5 partiküllerine maruz kalan kişilerde meme kanseri vakalarında artış yaşandığını aktardı. Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan ise hava kirliliğinin, kazalar, yaralanmalar ve COVID-19 dışındaki ölümlerin %14.2’sinden sorumlu olduğunu ve küresel olarak hava kirliliğinin ölümlerin %19’undan sorumlu olduğunu belirtti.
Kara Rapor 2024, Türkiye’nin hava kalitesi konusundaki mevcut durumu gözler önüne sererek, hava kirliliği ile mücadelede daha etkili adımlar atılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmış oldu.