Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Tekno Dart – Teknodar.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi İle Ticari İlişkileri

Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi İle Ticari İlişkileri

haber haber -
18 0

Türkiye-LAK Bölgesi İlişkilerindeki Gelişmeler

Türkiye, Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla aktif bir dış politika izliyor. 1998 yılında başlayan ve 2006’da hız kazanan “Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı”, ekonomik, ticari, turizm, tanıtım, güvenlik ve savunma sanayisi alanlarındaki iş birliklerine odaklanarak ilişkilerin derinleşmesini sağladı.

Ticaretteki Artış ve İhracat Rakamları

Türkiye’nin Arjantin, Panama, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay ve Venezuela gibi LAK bölgesi ülkeleriyle ticaret hacmi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge ziyaretleri ve serbest ticaret anlaşmalarıyla hızla arttı. Özellikle Meksika, Brezilya ve Panama’ya yapılan ihracat önemli ölçüde yükseldi.

2000 yılında 920 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2010’da 5,4 milyar dolara, 2020’de ise 10,5 milyar dolara ulaştı. COVID-19 salgınına rağmen ticaretteki artış eğilimi devam etti ve 2023 yılı sonunda ticaret hacmi 14,2 milyar dolara çıktı.

İthalat ve İhracat Alanları

Türkiye’nin LAK bölgesine ihracatında “mücevherat”, “demir ve çelik”, “otomotiv” ve “çimento” sektörleri ön plana çıkarken, bu ülkelerden ithalatta tarım-hayvancılık, maden ve enerji sektörleri öne çıktı. Meksika’ya yapılan 1,2 milyar dolarlık ihracat, Brezilya’ya 823 milyon dolarlık ihracat ve Panama’ya 385 milyon dolarlık ihracat, Türkiye’nin bölgeye olan ticari ilgisini gösteriyor.

Gelecek İçin Ticaret Diplomasisi

Türkiye, Orta Vadeli Programı kapsamında 2025-2027 döneminde bölgeyle ticari ilişkilerini derinleştirmeyi, yeni pazarlara açılmayı ve ortaklık politikalarını sürdürmeyi planlıyor. Yüksek potansiyele sahip LAK bölgesiyle olan ticari ilişkilerin gelecekte de artarak devam etmesi bekleniyor.

İlgili Yazılar