Rusya BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını Devraldı
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığının temmuz ayında Rusya’ya geçmesi vesilesiyle basın toplantısı düzenledi.
BMGK’de Ateşkes Kararı Tartışmaları
Nebenzia, BMGK’nın 10 Haziran’da Gazze’de ateşkese ilişkin bir karar kabul ettiğini ve İsrail’in bu kararın uygulanmadığını gösteren durumlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Nebenzia, ateşkes talebinin kesin, acil ve denetlenebilir olması gerektiğini vurguladı.
Rusya’nın Çekimser Tavrı
ABD’nin Gazze kararının detaylarına yer vermediğini ve muğlak olduğunu kaydeden Nebenzia, bu nedenle Rusya’nın çekimser oy kullandığını açıkladı. Kararın süreci sabote etmek için kullanıldığını söyleyen Nebenzia, “Pinpon oyunu devam ediyor ama gerçekte hiçbir şey olmuyor” ifadelerini kullandı.
Karar Tasarısı ve İsrail’in Tepkisi
BMGK’de ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti. İsrail’in, teklifi kabul ettiği belirtilen kararda, Hamas’a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapılmıştı. Ancak İsrail’in kararın ardından yaptığı açıklamalarla teklifi kabul etmediği ortaya çıkmıştı.