Filistinliler, Çadırlarda Yaşam Mücadelesi Veriyor
İsrail’in Gazze’ye 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılar sonucunda evlerini terk ederek çadırlarda ve barınma merkezlerinde yaşamak zorunda kalan Filistinliler, sokaklarda biriken atıklar arasında yaşam mücadelesi veriyor. Yerel yetkililerin yakıt sıkıntısı nedeniyle çöp yığınlarını kaldırmakta yetersiz kalması, atık suların içinde çocuk felci virüsü gibi sağlık sorunlarına yol açabilecek unsurların bulunması Filistinlileri endişelendiriyor.
Gazze’de Savaş ve Çöp Raporuna Göre
Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu PAX for Peace tarafından yayımlanan “Gazze’de Savaş ve Çöp” raporuna göre, Gazze Şeridi çevresinde en az 225 atık toplama alanında çöp birikirken, atık toplama araçlarının saldırılarda zarar görmesi ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin çöp toplama alanlarına erişimi engellemesi nedeniyle sokaklarda ve tarlalarda yüz binlerce ton katı atık birikmekte.
Çevre ve Sağlık Tehlikesi
Rapora göre, atık sulardaki kimyasalların ve radyoaktif maddelerin toprağa ve yer altı sularına karışması sonucu ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmekte. Kirlenmiş toprak ve su kaynakları sadece Gazze’yi değil, uzak mesafelerdeki ekosistemleri ve buralarda yaşayan insanları da tehdit etmekte. Gazze’de 330 bin tondan fazla katı atık biriktiği belirtilmekte.
Uluslararası Yardım ve Engeller
BM ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından atıkların geçici olarak depolanabileceği alanlar oluşturulsa da İsrail’in engellemeleri nedeniyle atık taşıma süreci zorlu hale gelmekte. Gazze’de günlük 2 bin ton ek atık üretilmekte ve bu atıkların düzenli olarak bertarafı için ciddi çaba harcanmakta.
İsrail’in Çevresel Tahribatı
İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki tarım alanlarında gerçekleştirdiği tahribatın, çevresel etkilerinin amacının Gazze’yi yaşanmaz hale getirmek olduğu belirtilmekte. Kirlenmiş toprak ve sulardan kaynaklanan sağlık sorunlarına ek olarak, çöp birikintileri de Gazze’nin geleceğini tehdit etmekte.
Uzun ve Zorlu Bir Mücadele
Gazze’deki çevre sorunları ve atık yönetimi, savaşın sona ermesiyle de çözüme kavuşmayacak gibi görünmekte. Çevresel tahribatın ve çöp sorununun çözümü için uluslararası iş birliği ve acil eylemlerin gerekliliği vurgulanmakta.