Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Tekno Dart – Teknodar.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. IEA’nın Küresel Metan Takipçisi Analizine Göre Fosil Yakıtlardan Kaynaklanan Metan Emisyonları Arttı

IEA’nın Küresel Metan Takipçisi Analizine Göre Fosil Yakıtlardan Kaynaklanan Metan Emisyonları Arttı

haber haber -
46 0

Metan Emisyonları İle İlgili Yeni Analiz

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, geçen yıl fosil yakıtların üretim ve kullanımından kaynaklanan metan emisyonları önceki yıla göre hafif bir artış gösterdi ve yaklaşık 120 milyon tona ulaştı. Enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonları 2023’te rekor seviyeye yakın seyretti.

Önemli Tespitler

– Dünyada 10 milyon ton metan emisyonunun çoğunluğu, yemek pişirme gibi faaliyetlerde kullanılan biyokütlenin geleneksel kullanımından kaynaklandı.
– Geçen yıl enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının 80 milyon tonu, en büyük sorumlusu olan 10 ülke tarafından gerçekleştirildi.
– ABD, petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklanan metan emisyonlarının en büyük kaynağı olurken, Rusya ve Çin de bu konuda önemli birer rol oynadı.

İlerleme ve Hedefler

Rapora göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının 2030’a kadar yüzde 75 azaltılması gerekiyor. IEA’in analizine göre, mevcut politikalar ve teknolojilerle bu hedefe ulaşmak mümkün. Ancak, verilen taahhütlerin uygulanması ve eyleme dönüştürülmesi gerekiyor.

IEA Başkanının Değerlendirmesi

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı açıklamada, metan emisyonlarının azaltılmasının gezegenin ısınmasını önlemek için zorunlu olduğunu vurguladı. İyi bilinen politikalar ve mevcut teknolojilerle enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılabileceğini belirtti ve ülkelerin verdiği taahhütleri yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

Bu analiz, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasının aciliyetini ve bu yönde atılacak adımların önemini vurguluyor. Gelecek dönemde, verilen sözlerin eyleme dönüşmesi ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması için kararlı adımlar atılması gerekiyor.

İlgili Yazılar