Sabit Yaz Saati Uygulamasının Ekonomik ve Çevresel Faydaları
Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de Bakanlar Kurulu Kararı ile 2016’da kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiğini ve bu uygulama ile gün ışığından azami derecede yararlanılmasının hedeflendiğini belirtti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan çalışmalar sonucunda saat değişikliklerinin bilimsel olarak incelendiğini ifade eden Erdem, sabit saat uygulamasının önemli ekonomik ve çevresel faydalar sağladığını vurguladı.
Kış Saati Uygulamaları ve Dünya Genelindeki Durum
Erdem, dünya genelinde kış saati uygulamalarının farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, Avrupa’da 1980’de başlatılan kış saati uygulamasının sonlandırılmasına yönelik Avrupa Parlamentosu’na 2018’de teklifte bulunulduğunu hatırlattı. Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Arap Yarımadası ve Güney Amerika ülkelerinin kış saati uygulamasına hiç geçilmediğini belirten Erdem, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde ise saat tercihlerinin coğrafi koşullara göre değiştiğini söyledi.
Saat Uygulamalarında Türkiye’nin Durumu
Erdem, Türkiye’de saat uygulamalarının belirlenmesinde valiliklerin yetkili olduğunu belirterek, gün doğumu saatlerinin ve toplumsal şartların dikkate alındığında mesai saatleri ve okul ders saatlerinin planlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Özellikle sabit yaz saati uygulamasının insanların hormonal dengesine olumlu katkı sağladığına dikkat çeken Erdem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre bu uygulamanın 2016’dan bugüne 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liranın üzerinde tasarruf sağladığını belirtti.