USD49,74EUR55,67ALTIN6.391,47Istanbul19° Bulutlu1:19AKŞAM'AKALAN SÜRE
Teknoloji

Yumurta kabuğundan implantlarda kullanılabilecek biyomalzeme ürettiler

Öğrenciler Buket Alp ve Sena Tek, yumurta kabuğundan implantlarda kullanılabilecek hidroksiapatit üretti. TÜBİTAK projesi desteklendi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yumurta kabuğundan implantlarda kullanılabilecek biyomalzeme ürettiler

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencileri Buket Alp ve Sena Tek, yumurta kabuklarını geri dönüştürerek implant uygulamalarında değerlendirilebilecek hidroksiapatit biyomalzemesi üretti. Öğrencilerin “Hidroksiapatit Üretimi ve Geliştirilmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Alp ve Tek, laboratuvar ortamında gerçekleştirdikleri çalışmada yumurta kabuklarını özel işlemlerden geçirdi. Bu yöntemle kemik ve dişlerin temel mineral bileşenlerinden biri olan hidroksiapatiti başarıyla sentezlediler.

Öğrenciler, ürettikleri biyomalzemenin implant uygulamalarındaki potansiyelini araştırmaya devam ediyor. Aynı zamanda malzemenin sensör ve optik teknolojileri gibi farklı alanlardaki kullanım olanaklarını da inceliyorlar.

Geri Dönüşümle Yeni Nesil Biyomalzeme Üretimi

Öğrenci Buket Alp, kemik ve diş dokusunda doğal olarak bulunan hidroksiapatitle aynı yapıya sahip biyomalzemeyi yumurta kabuğundan elde ettiklerini belirtti. Alp, bu projenin temelinde geri dönüştürülebilir bir ürün arayışının yattığını ifade etti.

Evlerde kolayca bulunabilen yumurta kabuğunu en ulaşılabilir kalsiyum kaynağı olarak tercih ettiklerini söyleyen Alp, sol-jel yöntemiyle kalsiyumu hidroksiapatit yapısına dönüştürdüklerini aktardı.

Öğrenci Alp, çalışmalarını hem biyomalzeme alanında hem de sensör teknolojilerinde kullanılabilmesi amacıyla malzemenin optik özelliklerini geliştirme hedefiyle sürdürdüklerini belirtti. Ürettikleri hidroksiapatitin biyouyumlu yapısı sayesinde implant uygulamalarında değerlendirilebileceğini vurguladı.

Üniversite akademisyenlerinin yönlendirmesiyle geri dönüşüm odaklı bir proje geliştirdiklerini de sözlerine ekleyen Alp, çalışmaların ilk aşamalarında balık kılçığı ve deniz kabuğu gibi farklı kaynakları da değerlendirdiklerini dile getirdi. Ekip, en başarılı sonucu yumurta kabuğundan elde etti.

Mekanik ve Optik Özelliklerin Geliştirilmesi Hedefleniyor

Öğrencilerden Sena Tek, yaklaşık 6-7 aydır proje üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Tek, TÜBİTAK desteğiyle çalışmalarını daha ileri aşamaya taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Tek, destek kapsamında laboratuvar ortamında farklı element katkılarıyla malzemenin özelliklerini geliştirmeyi planladıklarını aktardı. Saf hidroksiapatiti üretmeyi başardıklarını ve sonraki süreçte çeşitli elementlerle katkılama çalışmaları yaparak mekanik ve optik özelliklerini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Yumurta kabuklarının zarlarını temizledikten sonra belirli işlemlerden geçirerek hidroksiapatit elde ettiklerini belirten Tek, şimdi ise bu malzemenin performansını artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Benzer Haberler

Tümü
PHP Güvenlik Açıkları Dünya Çapında Sitelere Erişimi Kısıtladı
PHP Güvenlik Açıkları Dünya Çapında Sitelere Erişimi Kısıtladı
Mobil Abone Sayısı 105 Milyona Ulaşacak
Mobil Abone Sayısı 105 Milyona Ulaşacak
Bakan Kacır Açıkladı 8 Turcornun 5ini Kadın Girişimciler Kurdu
Bakan Kacır Açıkladı 8 Turcornun 5ini Kadın Girişimciler Kurdu
Şarj Aletleri ve USB Tip-C Kablolarına Çevreye Duyarlı Tasarım Standardı Getirildi
Şarj Aletleri ve USB Tip-C Kablolarına Çevreye Duyarlı Tasarım Standardı Getirildi
Siber Güvenlik Başkanlığı Kritik PHP Açıklarına Karşı Ulusal Tarama Başlattı
Siber Güvenlik Başkanlığı Kritik PHP Açıklarına Karşı Ulusal Tarama Başlattı
Artık Saniye Uygulaması Sona Eriyor 69 Ülke Türkiye Dahil Yeni Döneme Geçiyor
Artık Saniye Uygulaması Sona Eriyor 69 Ülke Türkiye Dahil Yeni Döneme Geçiyor
Teknolojinin Gündem deki Haberleri
Tekno Dart - Teknodar.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO DART da saklıdır.