Adanalı Öğrencilerin Yapay Zeka Destekli Su Altı Aracı Dünya Finaline Gidiyor

Adanalı ALESTA takımı, yapay zeka destekli su altı aracı ‘Fırtına’ ile MATE-ROV Dünya Finalleri’ne katılmaya hak kazandı. Kanada’da yarışacak öğrenciler, birincilik hedefliyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Adanalı Öğrencilerin Yapay Zeka Destekli Su Altı Aracı Dünya Finaline Gidiyor

Adana’da lise öğrencileri tarafından kurulan ve Seyhan Gençlik Merkezi’nin desteklediği ‘ALESTA’ teknoloji takımı, yapay zeka ve kamera sistemleriyle donatılmış otonom veya uzaktan kumandalı su altı aracı geliştirdi. Geliştirilen araç, 60 metre derinliğe inerek nesneleri sınıflandırıp toplayabiliyor.

7 yıldır TEKNOFEST’te mücadele eden ve çeşitli ödüller kazanan takım, son olarak ‘Fırtına’ adını verdikleri yeni su altı araçlarıyla Mısır’da düzenlenen MATE-ROV yarışmasına katıldı. Bu yarışmada ‘En İyi İletişim Sistemi’ ödülünü kazanan öğrenciler, Kanada’da 23-27 Haziran’da düzenlenecek MATE-ROV Su Altı Sistemleri Yarışması Dünya Finalleri’ne katılma hakkı elde etti.

Kanada’da Birincilik Hedefleniyor

Adana Fen Lisesi laboratuvarları ve Çukurova Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yarışma hazırlıklarını sürdüren ALESTA takımı, Kanada’daki finallerde birinci olmayı hedefliyor. Takım, hassas kavrama yeteneğine sahip 3 eksenli robotik kol ve 6 motorlu itki sistemiyle donatılan ‘Fırtına’ adlı araçla görev yapacak.

Takım danışmanı ve bilişim teknolojileri öğretmeni Osman Onur Dilci, geliştirdikleri robotların su altı araştırmaları ve arama-kurtarma gibi görevlerde kullanılabileceğini belirtti. Dilci, takımın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yeni üyeleri sürekli eğittiklerini ifade etti.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Seyhan Gençlik Merkezi’nin takım mentörü Sinan Çakıcı, öğrencilere malzeme, konaklama, kamp ve ulaşım gibi konularda destek sağladıklarını açıkladı. Bu desteklerin, öğrencilerin projelerini başarıyla yürütmelerine olanak tanıyor.

Takım kaptanı 10. sınıf öğrencisi Mehmet Ulaç Girgin, Mısır’daki başarılarının ardından Kanada’ya gitme hakkı kazandıklarını ve burada en iyi başarıyı hedeflediklerini söyledi. Girgin ayrıca, farklı takımlarla etkileşim kurarak bilgi alışverişinde bulunmayı ve yeni bağlantılar kurmayı amaçladıklarını belirtti.

10. sınıf öğrencisi Buğlem Nisan Ekinci ise aracın mekanik ve programlama kısımlarıyla ilgilendiğini, bu projede okulda öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dökme fırsatı bulduğunu dile getirdi. Ekinci, programlama dilini öğrendiğini ancak bu proje sayesinde çizim ve tasarım yoluyla bilgilerini uygulama şansı yakaladığını vurguladı.

Benzer Haberler
JBL Tune 510BT Kablosuz Kulaklık Prime Day’de İndirimde
JBL Tune 510BT Kablosuz Kulaklık Prime Day’de İndirimde
Google DeepMind Üyesi Nobel Ödüllü John Jumper Anthropic’e Geçiyor
Google DeepMind Üyesi Nobel Ödüllü John Jumper Anthropic’e Geçiyor
Çin 9 Yıl Sonra Zirveyi Geri Aldı Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı LineShine Oldu
Çin 9 Yıl Sonra Zirveyi Geri Aldı Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı LineShine Oldu
Epic Games Unreal Engine 6’yı Yapay Zeka Entegrasyonuyla Tanıttı
Epic Games Unreal Engine 6’yı Yapay Zeka Entegrasyonuyla Tanıttı
GTA 6 Fiyatı ve Çıkış Detayları Belli Oldu Ön Sipariş Bonusları Açıklandı
GTA 6 Fiyatı ve Çıkış Detayları Belli Oldu Ön Sipariş Bonusları Açıklandı
Sony PlayStation 5 Prime Day’de İndirime Girdi
Sony PlayStation 5 Prime Day’de İndirime Girdi
Teknolojinin Gündem deki Haberleri
Tekno Dart - Teknodar.com

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Hakkımızda
Copyright © 2025 Tüm hakları TEKNO DART da saklıdır.