Guatemala Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin Petén bölgesinde, Uaxactun arkeolojik alanının 21 kilometre kuzeyinde bulunan ve “Los Abuelos” (İspanyolca’da “Büyük Ebeveynler”) adı verilen antik şehir keşfedildi. Kent, M.Ö. 800-500 yıllarına tarihlenen Orta Preklasik Dönem’e ait ve Maya uygarlığının en eski ve önemli törensel merkezlerinden biri olabileceği düşünülüyor. Maya Uygarlığına Ait Önemli Bir Keşif…
Guatemala Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin Petén bölgesinde, Uaxactun arkeolojik alanının 21 kilometre kuzeyinde bulunan ve “Los Abuelos” (İspanyolca’da “Büyük Ebeveynler”) adı verilen antik şehir keşfedildi. Kent, M.Ö. 800-500 yıllarına tarihlenen Orta Preklasik Dönem’e ait ve Maya uygarlığının en eski ve önemli törensel merkezlerinden biri olabileceği düşünülüyor.
Los Abuelos’da bulunan “ataları temsil eden” iki insan benzeri heykel, M.Ö. 500-300 yıllarına tarihlenmekte olup, atalara tapınma gelenekleriyle ilişkilendirilebileceği belirtiliyor. Kent, Guatemalalı ve Slovak arkeologların daha önce araştırılmamış bir bölgede yürüttüğü kazılar sonucunda ortaya çıktı. 16 kilometrekarelik alana yayılan kentte, 33 metre yüksekliğinde bir piramit, duvar resimleri ve eşsiz bir kanal sistemi de bulunmaktadır.
Guatemala Kültür Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Los Abuelos’un keşfiyle birlikte yakındaki iki farklı yerleşimle bir üçgen oluşturduğu belirtiliyor. Bu keşiflerin, Petén bölgesindeki Maya uygarlığının törensel ve sosyo-politik yapısına dair mevcut anlayışları yeniden şekillendirebileceği vurgulanmaktadır. Nisan ayında Petén’deki Tikal antik şehrinde Meksika’nın Teotihuacán kültürüne ait bin yıllık bir sunağın ortaya çıkarılmasıyla, iki uygarlık arasında 1300 kilometrelik mesafeye rağmen bağlar olduğu gösterilmişti.
Guatemala’nın en büyük arkeolojik alanlarından biri olan Tikal, ülkenin önde gelen turistik merkezlerinden biri olarak konumunu korumaktadır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]