Yurt Dışına Giden Turizm Çalışanları
Antalya’ya tatile gitmek için bütçesi yetmeyen Türkler, yurt dışında alternatif tatil seçenekleri ararken, turizm sektöründe büyük bir personel kaybı yaşanıyor. Pandemiden bu yana yaklaşık 100 bin turizm çalışanının yurt dışına gittiği tahmin ediliyor.
Personel Transferi ve Maaşlar
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, hizmet sektöründe yaşanan personel kaybına dikkat çekerek, Arap Yarımadası’nın bu konuda Türkiye’yi geride bıraktığını belirtti. Arap ülkelerinde çalışan turizm çalışanlarının ayda 3-5 bin dolar arasında maaş aldığını ifade etti. Türkiye ise Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelerden personel çekmek durumunda kalıyor.
Rezidans ve Fiyatlar
Türkiye’de 5 yıldızlı otellerin yoğunlaştığı sahil şeridinin daha düşük bütçeli grupları ağırlayamadığını belirten Narin, İspanya’daki rezidansların sektör için önemli olduğunu vurguladı. Ancak Türkiye’de turistik bölgelerde rezidansların yetersizliği sektörün gelişimini olumsuz etkiliyor.
Ulaşım ve Fiyatlar
İstanbul’un yoğun trafiği turizm sektörüne de sıkıntılar yaşatıyor. TTYD Başkanı Narin, turistlerin transferinde yaşanan zorluklar nedeniyle turistlerin dezavantajlı olduğunu ifade etti. Ayrıca Türkiye’de turistler için fiyatların artması ve döviz kurlarındaki yükselişin turizmi olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.